De Dierenbescherming heeft voor Beter Leven-keurmerk 1, 2 en 3 sterren Varkens de bestaande criteria aangepast en een aantal nieuwe criteria opgesteld. Tijdens de raadplegingsronde krijgen de betreffende Beter Leven-keurmerkdeelnemers en andere betrokkenen/stakeholders de mogelijkheid om schriftelijk te reageren op de voorgestelde wijzigingen vanuit hun praktijkkennis en -ervaring. Indien wenselijk wordt er aanvullend nog een hoorzitting georganiseerd om aanvullende informatie te geven en ontvangen. Reacties dienen vóór 1 oktober 2024 per e-mail aan info@sblk.nl te worden verstuurd via het format: Raadpleging BLk Varken. De reacties worden door de Dierenbescherming meegenomen bij het eventueel verder bijstellen en het definitief vaststellen van deze criteria. Na vaststelling worden de definitieve criteria gepubliceerd op de website van de Stichting Beter Leven keurmerk.

Vrijloopkraamhok

Voor zeugenhouders, die produceren binnen het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, is met ingang van 2035 een vrijloopkraamhok van 7,5 m2 verplicht. De eis wordt zowel gesteld bij 3 sterren, 2 sterren als bij 1 ster binnen het keurmerk, omdat kleinere oppervlaktes kunnen leiden tot hogere biggensterfte. Voor varkenshouders, die hebben geïnvesteerd in een vrijloopkraamhok dat niet de vereiste maten heeft, geldt een overgangstermijn tot 2045.

Stalklimaat

Een ander nieuw criterium is de verplichting om het stalklimaat te monitoren op temperatuur, ammoniak, CO2-gehalte en relatieve luchtvochtigheid. De Dierenbescherming stelde voor het stalklimaat doelcriteria op met een ondergrens. Per kwartaal moeten de doelen voor minimaal 60% worden gehaald.

Krulstaartroutes

Om in 2030 te kunnen stoppen met het couperen van staarten, moeten deelnemers aan het Beter Leven-keurmerk uiterlijk op 1 januari 2026 zijn begonnen met een van de drie Krulstaartroutes van de Coalitie Vitale Varkenshouderij.

Beperken transportafstand

Er zijn beperkingen op transportafstand opgenomen voor het vervoer van biggen en vleesvarkens. Voor biggen geldt nu een maximale afstand van 280 kilometer. Dit komt overeen met een transportduur van vier uur. Eerder was zes uur toegestaan. Voor vleesvarkens is dat 420 kilometer, overeenkomend met de huidige maximale transportduur van acht uur.