In 2023 konden agrariërs voor de eerste keer gebruikmaken van duurzaamheidscertificaten bij het bieden op een kavel van het Rijksvastgoedbedrijf. Het doel van de certificaten is het verbeteren van de biodiversiteit, de bodemkwaliteit en de waterkwaliteit.
Stimuleren duurzamer grondgebruik
Het Rijksvastgoedbedrijf wil duurzamer grondgebruik binnen de geliberaliseerde pachtovereenkomsten stimuleren. Daarom besloot zij duurzaamheidscertificaten op te laten nemen als een gunningscriterium in de openbare inschrijvingen. Wanneer een inschrijver één van de hieronder genoemde certificaten heeft, wordt de geboden pachtsom met een fictief percentage verhoogd. Dat betekent dat een inschrijver met een certificaat een betere positie heeft vergeleken met bieders zonder certificaat.
Welke duurzaamheidscertificaten?
Het gaat om de volgende duurzaamheidscertificaten (tussen haakjes fictief percentage verhoging geboden pachtsom):
- Omschakeling naar biologisch – Skal (15%).
- On the Way to PlanetProof – grondgebonden teelt (10%).
- On the Way tot PlanetProof – melk (5%).
- Beter Leven 1 ster – melk (4%).
Verdubbeling fictieve percentages
Om duurzame landbouw nog meer te stimuleren gaat het Rijksvastgoedbedrijf vanaf 2025 in drie jaar tijd de percentages van de vier duurzaamheidscertificaten van de geliberaliseerde pacht verdubbelen. Dit betekent dat agrariërs met een duurzaamheidscertificaat in de toekomst nog meer kans maken op een kavel.