Aan het einde van het jaar moet de mestboekhouding weer afgesloten worden. Welke gegevens moeten worden vastgelegd en waar moet u op letten?
Vastlegging gegevens
Algemeen
• Bepaling van de omvang van de mestvoorraden. Leg deze per mestopslag vast.
• Vastlegging van de voorraden overige meststoffen (kunstmest).
Staldieren
• Leg het aantal aanwezige dieren en het bijhorende gewicht vast.
• Bepaal de omvang van de voervoorraden.
Graasdieren (BEX/kringloopwijzer)
• Zorg dat alle partijen ruwvoer (kuilen, maar ook alle losse balen) zijn bemonsterd en dat de omvang is vastgesteld door de monsternemer. De bedrijfsplattegrond met daarop de plaatsen van alle voeropslagen dient ondertekend te zijn door u en de monsternemer.
• Leg de omvang van de voervoorraden (ruwvoer, bijproducten, krachtvoer) per einde van het jaar vast op een situatieschets en voorzie deze schets van datum en handtekening.
Zorg ervoor dat de vastgelegde gegevens overeenkomen met de financiële administratie.
Aanmelden fosfaatverrekening
Als u dit jaar te veel fosfaat heeft aangewend, kunt u zich vóór 1 januari via Mijn Dossier aanmelden voor fosfaatverrekening. De fosfaatgebruiksnorm mag dan met maximaal 20 kg fosfaat per hectare bouwland zijn overschreden. Deze overschrijding moet in 2021 gecompenseerd worden. De fosfaatverrekening kan niet gebruikt worden voor de berekening van de mestverwerkingsplicht.
Verhoging fosfaatgebruiksnorm klasse ‘hoog’ op bouwland
De gebruiksnorm voor bouwland met de fosfaattoestand ‘hoog’ bedraagt 40 kg per hectare. Deze gebruiksnorm kan worden verhoogd naar 50 kg voor biologische bedrijven en 45 kg voor overige bedrijven. Voorwaarde hiervoor is dat ten minste 20 kg fosfaat per hectare aantoonbaar afkomstig is van strorijke vaste mest van rundvee, schapen, geiten of paarden, strorijke vaste mest van biologisch gehouden varkens, dikke fractie van meststoffen van rundvee, champost, gft-compost of groencompost. Dit extra gebruik van organische mest moet uiterlijk 31 december gemeld worden via mijn.rvo.nl.